Onomastici în ortodoxismul românesc

Sărbătorirea onomasticii este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri românești. Continuare a unei tradiții ce datează din Evul Mediu, celebrarea unui nume de sfânt are două semnificații. În primul rând, imaginea acelui sfânt este comemrată și readusă în viața cotidiană. În al doilea rând, se consideră că persoana cu numele respectiv are un sfânt protector, de la care va „moșteni” unele trăsături.

Nu este de mirare astfel că Maria este cel mai popular nume pentru persoanele de sex feminin din România. Nu se cunoaște originea exactă a acestui nume, presupunându-se că ar însemna „picătură de mare” sau „copil dorit”. Cert este că, în Epoca Medievală, acest nume era considerat sacru, iar persoanele botezate astfel — binecuvântate. În spațiul autohton, popularizarea lui s-a datorat pătrunderii creștinismului și mai puțin semnificațiilor păgâne.

Tot datorită creștinismului, cel mai frecvent întâlnit nume la băieți este Andrei, nume provenit din greacă, care înseamnă „al omului”. În percepția ortodocșilor din țara noastră, acest nume reprezintă o onoare acordată sfântului protector al neamului românesc, Sfântul Andrei, care a fost și primul apostol al Lui Iisus Hristos.

Pe lângă Maria, Andrei și derivatele de la aceste două nume, cele mai populare nume românești sunt, de asemenea, nume de sfinți. Ioan Botezătorul ocupă în spiritualitatea noastră un loc aparte, după cum putem observa din importanța acordată sărbătoririi Bobotezei. Să nu ne mirăm, așadar, de cât de multe persoane cunoaștem cu numele de Ion sau Ioana. Putem continua lista cu Sfinții Mihail și Gavriil, de la care avem numele Mihai, Mihaela, Gabriel sau Gabriela. Aceste nume nu sunt folosite doar pentru a celebra cei doi sfinți, ci toți îngerii care veghează asupra noastră.

Răspândirea creștinismului nu ar fi fost posibilă fără apărătorii Sfinții Constantin și Elena, motiv pentru care, din vremuri străvechi, aceste nume au dăinuit în teritoriul românesc. Tot un nume de conducător este foarte popular în România: Ștefan, ce poartă o semnificație mai complexă. La pronunțarea acestui cuvânt, românii se gândesc la victorii și creștinătate, la patriotism și moralitate.

Trebuie amintite și alte nume creștine prin care martirii ortodoxismului sunt celebrați. Sfântul Gheorghe ocrotește persoanele cu numele George, Georgiana, Gheorghina, Georgeta sau Gheorghe. Cu ocazia Sfântului Dumitru cel Nou, nu doar Bucureștiul sărbătorește, ci toți românii botezați Dumitru și Dumitrița. Numele Sfântului Prooroc Daniel este preferat de un număr mare de familii române. Tot din rangul profeților, Sfântul Ilie numără și el numeroși „ocrotiți” în România. Pentru a celebra Învierea lui Hristos, o mare parte din compatrioți au onomastica de ziua Floriilor (Florin, Narcisa, Violeta etc.). Să nu uităm să menționăm și pe cei cu numele Cristian sau Cristina, botezați pentru a aminti de nașterea Domnului Nostru Iisus Hristos.

Persoanele cu numele Paul sau Paula ne amintesc de predicile și martirajul Sfântului apostol Pavel. Evangheliștii sunt evocați în viața de zi cu zi prin nume ca Marcu, Matei, Luca sau Ioan. Deși alte popoare au transformat ziua Sfântului Valentin într-o sărbătoare comercială, românii se gândesc mai degrabă la viața pură a Sfântului Valentin când aud nume ca Valentina sau Valentin. Mai putem adăuga la această listă, nici pe departe exhaustivă, nume ca Anton, Valeria, Nicolae, Laura sau Adrian.