Acvilin

Multe dintre numele de persoana destul de populare acum cateva decenii aproape au iesit din uz, din mai multe motive. Unul dintre acesta se refera la semnificatia negativa din jurul numelor in discutie, unii parinti inlocuind semnificatia propriu-zisa, etimologia mai cu seama, cu statutul purtatorilor – fie ca vorbim de cei cunoscuti, fie de cei mai putin cunoscuti. Este si cazul prenumelui de baiat Acvilin, nu de putine ori, fiind pus in legatura cu sclavii ori taranii care purtau, de regula, numele in discutie. La fel ca si forma de feminin, Acvilina, si Acvilin provine din Aquilinus, acesta fiind purtat cu precadere de sclavii care fusesera eliberati din Imperiul Roman sau chiar de tarani.

Cu toate acestea, sensul negativ concentrat in jurul acestui prenume masculin nu are absolut nicio legatura cu structura sa etimologica, mai precis cu originile. Unii cercetatori lingvisti sunt de parere ca acest nume s-ar fi bucurat, candva, de popularitate deoarece oamenii il percepeau ca pe o forma ce are originile in Aquila, respectiv Aquilius. Aceste doua forme provin, la randul lor, din substantivul comun aquila, ce inseamna „acvila, vultur”. Si nu intamplator numele de persoana Acvilin se bucura de o oarecare popularitate, la acele vremuri, vulturul fiind considerat o pasare sacra, potrivit inscriptiilor. Pe de alta parte, aceasta pasare servea drept simbol al zeului Jupiter; nu este de neglijat nici statutul vulturului ca simbol pentru zeii babilonieni, acestia fiind intruchipati, de cele mai multe ori, de imaginea pasarii respective.

Totul se rezuma la intepretarea simbolului: vulturul simboliza forta, puterea, grandoarea si frumusetea. Revenind la semnificatia numelui Acvilin, in sfarsit, se poate concluziona ca acest prenume masculin ar avea sensul de „acvila, vultur”, asa cum reiese si din structura sa. In pofida faptului ca avea un substrat pagan, crestinii au inceput sa foloseasca tot mai mult numele Aquilinus, chiar din primele secole ale erei noastre, cand Noua Religie se raspandea in intreaga lume. Intr-un final, atat Aquilinus, cat si Aquilina s-au raspandit pe intreg continentul european, mai ales in Occident, unde, de altminteri, au fost populare. Numai ca nu a rezistat in fata numelor noi, Acvilin iesind din uz pe parcursul a catorva secole. Ceea ce este foarte interesant este faptul ca inca mai exista oameni care poarta acest nume, in mare parte datorita credintei potrivit careia semnificatia numelui – „vultur, acvila” – ar influenta personalitatea si viata purtatorului.