Tamas

Popular si, in acelasi timp, apreciat, prenumele de baiat Tamas, ce apartine onomasticii unguresti, este o varianta a numelui Toma. Prin urmare, semnificatia numelui Tamas nu ar trebui sa ne puna nicio problema. Aflam, in prima instanta, de la specialisti, ca numele in discutie provine de la forma Thomas, intalnit in structura „Thomas ho legomenos Didymos”, ce inseamna „Toma, zis Geamanul”; de mentionat aici este faptul ca substantivul grecesc „didymos” are sensul de „geaman”. In fond, semnificatia numelui Tamas este chiar „geaman”.

Chiar si asa, se pare ca aceasta nu este singura ipoteza pe care cercetatorii lingvisti au lansat-o. O alta intepretare sustine ideea potrivit careia acest prenume de baiat ar fi, la origini, un cognomen, respectiv un supranume pentru cel care se nume Iuda, personaj cunoscut din textul biblic, mai precis din Noul Testament. Iarasi, un aspect demn de mentionat se refera la faptul ca Iuda era un nume purtat de doi oameni, primul era numit Iuda Tadeul, in vreme ce al doilea era cel care l-a vandut pe Iisus Hristos.

In sfarsit, numele de persoana in discutie avea sa devina extrem de popular odata cu raspandirea crestinismului, intrand, implicit, si in onomasticonul crestin. Au aparut, asadar, si forme precum Tom; de pilda, semnificatia numelui Tom este alta, acest prenume masculin semnificand „bufon, persoana stupida”.