Petru

Popular si deopotriva apreciat, avand o traditie indelungata in onomastica noastra, prenumele de baiat Petru este considerat o formatie romaneasca, mai cu seama un nume de persoana care s-a format in cadrul onomasticii noastre, ceea ce ne indreptateste sa afirmam ca semnificatia numelui Petru este clara. Aflam, astfel, ca acest prenume masculin semnifica „piatra, roca, stanca”. Aceasta interpretare se bazeaza pe cuvintele lui Iisus adresat apostolului cu acelasi nume: „Tu esti Simon, fiul lui Iona; tu te vei chema Kefa”, unde „kefa” corespunde substantivului comun „kepha”, ce inseamna „piatra, roca, stanca”.

Pe de alta parte, alti cercetatori lingvisti sunt de parere ca acest cuvant ar fi de origine arameana, sensul sau fiind diferit. Nu putem, chiar si asa, ignora nici numele de origine latina Petrus sau cel din onomastica greceasca, Petros. Primul nume de persoana mentionat a dus la aparitia unor astfel de forme. Cat despre fenomenul de raspandire, trebuie mentionat ca la acesta au contribuit mai multi factori.

In primul rand, cultul Sfantului Petru devenise tot mai popular, atat in aceasta parte a Europei, cat si in Occident. In acelasi timp, in spatiul romanesc, numele Petru era popularizat atat de acest cult, cat si de diferitele ritualuri practicate de romani, pana la inlocuirea lor definitiva. O dovada a popularitatii de care s-a bucurat este aparitia unor forme derivate, cum ar fi, de pilda, Petruca, Petrusca, Petrus, Petruta, Petrascu, Petrache, Petre, Petrea, Petric, Petricel, Petrasco etc.

One thought on “Petru

  1. Sunt mândru că port numele Petru. Acest nume mă ajută să-mi amintesc de predecesorii mei și să-mi găsesc cu ușurință locul în viață.

Comments are closed.