Liliana

Prenumele de fata Liliana, ce se bucura de o oarecare popularitate in spatiul romanesc, a constituit, de-a lungul prezentei sale in onomastica noastra, obiectul multor controverse privind atat etimologia, cat si semnificatia sa. Cu toate acestea, exista o ipoteza larg acceptata ce sustine ideea potrivit careia acest prenume feminin ar proveni de la denumirea unei plante, si anume liliacul.

E drept ca aceasta intepretare este contestata vehement de multi cercetatori lingvisti, acestia fiind de parere ca, de fapt, acest nume de persoana provvine de la o alta denumire de planta, de aceasta data fiind vorba despre crin. Oricum, aceasta a doua ipoteza pare mai apropiata de realitate; in plus, din cate se pare, aceasta semnificatie este si principalul motiv pentru care numele de persoana in discutie s-a raspandit.

Pe de alta parte, daca ne indreptam atentia spre onomastica engleza, vom constata ca numele diminutiv Lili este considerat un nume diminutiv pentru Elisabeta. Chiar si asa, este clar ca poate fi pus in legatura cu „crinul” („lily” se traduce „crin”). Mai mult decat atat, si in onomastica italiana, numele Giliola are acelasi sens, ceea ce ne indreptateste sa credem ca semnificatia numelui Liliana este „crin”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *