Laura

Onomastica noastra a manifestat o tendinta pe cat de interesanta, pe atat de normala, si anume aceea de a pastra forme derivate ale unor nume de persoana foarte apreciate la toate popoarele europene. In cele din urma, aceste forme derivate aveau sa devina nume independente. Poate cel mai graitor exemplu, in ceea ce priveste onomastica noastra, este prenumele de fata Laura. Lingvistii sunt de parere ca numele in discutie se afla in stransa legatura cu substantivul comun „laurus”, ce inseamna „laur”.

Prin urmare, semnificatia numelui Laura nu ar trebui sa ne puna nicio problema, mai ales ca stim ca laurul este denumirea unei plante cu o insemnatate importanta pentru romani. Se credea, in prima instanta, ca aceasta planta avea rol purificator; mai stim ca laurul era pus pe capul invingatorilor, creandu-se o coroana. Mai exista si o alta ipoteza ce sustine ideea potrivit careia prenumele feminin Laura ar avea originile in Laurea, corespondentul numelui Laurus, supranume extrem de popular. La fel de interesant pare sa fie si statutul acestui nume, Laura impunandu-se in onomastica tuturor tarilor din Europa.

E drept ca la popularizarea acestui nume de persoana a contribuit si literatura, mai precis creatiile lui Petrarca; este vorba despre poeziile sale de dragoste dedicate unei femei numite Laura. Nu putem sa nu ne gandim, de pilda, la prenumele masculin Laur, considerat un hipocoristic, respectiv un nume diminutiv pentru Laurentiu. In acest caz, se poate spune ca semnificatia numelui Laura, provenind de la prenumele de baiat Laurentiu, este data de toponimul Laurentum. Chiar si asa, sensul principal ramane acelasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *